outdoor smoker fish meat process smoking fish meat outdoor smoker fish scaled

Jak vybrat udírnu

Vytvořeno |

Grilování je na našich zahradách dnes již stálicí pro každého v létě, mnohem tradičnější je však uznáváno uzení masa. Šťavnatá krkovička, či domácí klobásy nebo uzená šunka. Na těchto pochoutkách si užívají všichni milovníci masa. Do udírny, ale můžete vložit i sýry nebo ryby. Chuť uzeného masa a zeleniny je charakteristická, specifická a výborná. Zakomponovat do jídelníčku ji může každý a věřte, že uzení není nic složitého a zvládne to každý, kdo má chuť. Uzení má určité kouzlo a strávíte u toho spousty báječných hodin.

Výsledek se vždy vyplatí a to hlavně i v případě, kdy na oslavě vytáhnete podomácku křehce vyuzenou kotletku nebo klobásky. Srovnání domácího uzení s výrobky, které nám nutí v supermarketech, snad ani nemusím provádět. Rozdíl v kvalitě, vůni a chuti je lehce rozpoznatelný, hlavně, když se věnujete svému uzení, víte moc dobře, jaké přísady jste použili.

Jak na domácí udírnu

Předtím, než začnete s hledáním vaší vysněné udírny, musíte nalézt odpovědi na pár základních otázek. A podle nich poté budete vybírat

Velikost udírny podle množství uzeného masa

První rozhodnutí, které vás čeká, je velikost udírny. Udává se v objemu, čili v litrech, a důležitý je i počet roštů a háčků na zavěšení masa, podle nichž si snadno představíte, kolik masa se dovnitř vejde. Bylo by zbytečné vytápět příliš velkou udírnu, když si čas od času chcete vyudit pár kousků masa.

Uzené maso

Dřevěná nebo elektrická

Udíren je několik typů. Ten nejtradičnější je dřevěná domácí udírna, která je vhodná pro malé uzení. Mají železné topeniště a přikládá se do nich kusové dřevo. Výborně se v nich reguluje kouř, což je klíčové. Dřevěné udírny nepotřebují, až na dřevo, jiný zdroj energie a pojmou i větší kusy masa, zeleniny či čehokoliv. Zaberou více prostoru a vyžadují větší množství času a pozornosti. Je potřeba hlídat maso, regulovat kouř a teplotu a především přikládat.

Řeší se i velikost a vlhkost polen. Pokud je člověk nezodpovědný, může dojít i ke vznícení. Pro práci s udírnou je lepší mít určitý cvik.

Alternativou jsou elektrické udírny, u kterých přicházíte o ten pravý zážitek z uzení. Elektrická napodobenina slibuje podobný výsledek, ovšem za menší úsilí. Prostě a jednoduše, vložíte dovnitř maso a zmáčknete knoflík, no a za pár hodin máte hotovo. Elektrické udírny fungují s pomocí externího generátoru kouře, který je připojený k udící skříni. Nejenže spaluje brikety a štěpky z ovocných stromů, ale kouř pochází i z elektrického topného tělíska.

Elektrické udírny se nám dělí na manuální a digitální. První varianta se snadno ovládá a disponuje termostatem s regulačním knoflíkem, na kterém si nastavíte teplotu, kterou potřebujete. Čas uzení a regulace teploty je už jen na vás. Na digitální si nastavíte i dobu uzení, o maso se po celou dobu nemusíte starat. Některé modely lze spárovat s chytrým telefonem, a proto je můžete ovládat na dálku.

Pro ty, kteří chtějí něco extra, mohou si koupit speciální udírny. Jedná se o mobilní udírny, které se vyznačují kompaktností a nízkou hmotností. Hojně se využívají při výletu za rybařením. No a ještě tu mám pro vás další skvělou správu. Pokud jste vášnivými rybáři a rádi je i udíte, můžete si koupit speciální udírnu na rybí maso. Jsou vybaveny jen háčky a jsou menší. Rozdíl při uzení ryb se projevuje v době uzení a nakládání masa. Vzhledem k tomu, že mají ryby jemné maso, je jejich uzení rychlé.

Proč udržovat udírnu čistou

Stejně jako je důležité marinování masa, tak musíte dbát na čištění udírny. Základem je včasné vyčištění po uzení. Čím dříve připálené kousky a zaschlou mastnotu odstraníte, tím snazší budete mít práci a zároveň vám bude udírna sloužit déle. Při čištění si vystačíte pouze s houbičkou, jemným hadříkem, teplou vodou a krystalickou sodou. Žádné speciální přípravky, byť jich existuje spousta. Zvýšenou pozornost věnujte čištění na začátku a konci sezóny, případně před uzením po delší době.

Udírny jsou dnes dělány velmi odolně, přesto však neuškodí, když je uskladníte pod střechou, v garáži, či jiném zastřešeném místě. A tak ochránit udírnu před negativními projevy počasí.

Udit na dřevě, briketách či štěpkách

Na výsledek uzení má velký vliv použité palivo. Elektrické udírny vyžadují výhradně štěpky, brikety nebo pelety z ovocných stromů. Konkrétní výrobci jednotlivých udíren, vám pokaždé doporučí, čím je nejlepší v nich topit. Dřevěné a domácí udírny naopak vyžadují kusové dřevo. Nejčastěji se používá buk, švestka, jabloň, třešeň a další ovocné stromy. Obecně platí, že k jemnému masu se hodí právě dřevo z ovocných stromů, a k červenému masu se používá bukové dřevo. Nikdy nepoužívejte dřevo, které je něčím natřené nebo nalakované a mokré. Udí se dřevem bez kůry. A nakonec nezapomeňte na teploměr do udírny, podle kterého regulujete teplotu.

Domácí udírna na zahradě

Dřevěná udírna Master Smoker 40L s topeništěm

Jedná se o dřevěnou udírnu se zesílenou stěnou i včetně topeniště. Na výrobu se používá masivní smrkové dřevo o  síle 40 mm. Spojení palubek, dvojitou perodrážkou, zajistí potřebnou těsnost skříně udírny. Je dokonalá pro ty, kteří rádi udí studeným kouřem. Objem udírny, se pohybuje okolo 360 l. Má dvě robustní madla, která umožní lehčí manipulaci s těžkou udírnou.

Udírna se prodává s pozinkovanou plechovou střechou, topeništěm, rourou (120cm), podstavcem pro udírnu, regulačními klapkami, 4-mi bukovými holemi pro zavěšení masa ve 3 patrech, 10 nerezových háků na maso, teploměr, komín s možností plynulé regulace kouře. Je vhodná pro topení tvrdým dřevem.

Obsahuje dvě západky pro uzavření dvířek topeniště, kdy může být topeniště pevně uzavřenou nebo s možností puštění vzduchu dovnitř. Má i odtokový žlábek ve dně podstavce včetně kbelíku na zachycení vypečeného tuku.

Udírna Napoleon Apollo AS300K

Nabízí možnost uzení pomocí briket, dřevěného uhlí i kusového dřeva. Každé patro má velká dvířka pro snadnou manipulaci s uzenými potravinami. Udí se na dvou nerezových roštech o průměru 50,8 cm. Ve spodní části se nachází vodní pánev, která zajistí dostatečnou vlhkost uvnitř udírny během uzení. Ve víku je nerezová tyč, která slouží na zavěšení háků na uzení.

Díky teploměru, který je zabudovaný ve víku udírny, má přehled o aktuálních teplotách uvnitř udírny. Každé patro udírny má navíc vlastní vstup pro instalaci teplotní sondy. Díky třem větracím otvorům ve spodní části, se vám bude snadno regulovat teploty a kouře uvnitř udírny. Jednotlivé segmenty můžete libovolně sestavovat a odebírat. Například při vyjmutí středového dílu získáte z udírny gril na dřevěné uhlí.

Udírna Borniak BBD – 150

Jde o domácí elektrickou udírnu s vylepšenou izolací pro dosažení vyšších teplot. Je ideální i pro klasické americké grilování při nižších teplotách, které zajistí, že je maso dokonale propečené a rozpadá se na jazyku. Ideální pro přípravu hamburgerů z trhaného masa. V udírně je možno dosáhnout až 150oC, což je ideální pro uzení i pro grilování. Je vybavena digitálním ovládáním pro maximální komfort při uzení a grilování. Udící komora má objem 150 litrů, což je ideální pro větší rodiny nebo skupiny přátel. Dávkováním dřevěných pilin je plně automatické ze zásobníku.

Udírna Bradley Smoker Professional P10

Je to profesionální digitální udírna perfektní pro gastronomii a opravdové fanoušky uzení. Je ideální pro uzení teplým i studeným kouřem, ale díky provozní teplotě až 160oC vhodná i pro pomalé grilování metodou low and slow. Udírna je vybavena termostatem, sondou do masa, která umožňuje lepší měření teploty v uzených potravinách. Na jednu várku briket vydrží udírna až 10 hodin nepřetržitého provozu. Používají se speciální brikety Bradley, které dodávají masu výjimečnou chuť. Udírna se používá pro venkovní použití.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.