Vše o zázvoru

Vytvořeno |

Zázvor asi nemusíme dlouze představovat. Všelék, který nám dává sama matka příroda. Zázvor je opravdu králem mezi potravinami. Některá fakta o něm jste však možná do dnešního dne vůbec nevěděli. Pojďme se tedy na ně podívat!

honey lemon ginger juice food beverage products from ginger extract food nutrition concept

Vše o zázvoru

Zázvor je především koření, které se získává z oddenků zázvoru lékařského. Má naprosto jedinečnou a výraznou chuť i vůni, s účinky na lidský organismus však také nezůstává pozadu. Do Evropy se zázvor dostal až z daleké Číny, kde byl pěstován již před 2 tisíci lety. Jeho chuť a účinky na lidské zdraví si oblíbili lidé po celém světě. Je zdrojem celé řady vitamínů, sodíku, draslíku, hořčíku, vápníku, železa nebo také fosforu. Obsahuje účinnou látku Gingerol, díky které má zázvor tak výraznou chuť.

Proč zázvor konzumovat

A jaké jsou tedy konkrétní účinky zázvoru na lidský organismus? Rozhodně jich není málo! Tím nejdůležitějším je patrně jeho schopnost posilovat imunitu. Působí jako antioxidant, prospívá trávicímu systému a má protirakovinové účinky. Velmi nápomocný bude při léčbě i prevenci nachlazení, je přeborníkem v uvolňování dýchacích cest. Údajně zázvor také podporuje hubnoucí proces, jelikož urychluje metabolismus a taktéž napomáhá v boji s pálením žáhy. Ženám přináší úlevu při menstruaci a prospěšný je i pro hormonální systém člověka. Zde výčet zdaleka nekončí. Podporuje ledviny, chuť k jídlu a snižuje hladinu cholesterolu. Pomocníkem vám bude i při bolestech hlavy a migrénách.

Každá mince má dvě strany. I u zázvoru si dejte pozor, jeho konzumace v nadměrné míře opravdu není pro každého. Nadměrná konzumace zázvoru není vhodná pro pacienty s žaludečními či dvanáctníkovými vředy. Pozor si též dejte, jestliže užíváte léky na ředění krve. Zázvor není ve vyšších dávkách radno podávat ani malým dětem, kojící a těhotné ženy by se jeho nadměrné konzumaci měly vyhnout též.

Konzumace zázvoru

Zázvor má v kuchyni široké využití. Na trhu ho seženete hned v několika formách. Typickou formou je samozřejmě čerstvý zázvor, ze kterého můžete připravit nepřeberné množství nejrůznějších pokrmů a nápojů. Výborný je například zázvorový čaj, který je skvělý zejména v období nachlazení. Máte-li rádi sladké, doporučujeme vyzkoušet kandovaný zázvor. Lze také zvolit sušený zázvor v prášku nebo zázvorový sirup. Záleží jen na vás, v jaké formě vám bude nejvíce vyhovovat a hlavně chutnat. Sehnat jej ale můžete také ve variantě doplňku stravy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *