Mražení potravin

Jak správně uchovat potraviny v mrazáku

Vytvořeno |

Mražení potravin je skvělý způsob, jak uchovat i na zimu čerstvé ovoce či bylinky, jak nevyhodit přebytečné porce z oběda a nebo jak ušetřit peníze a nakoupit do zásoby. Zdaleka ne všechny potraviny jsou ale vhodné na mražení a také je nutné si uvědomit, že ani v mrazáku nic nevydrží věčně. Jak na to, aby se z dobrého úmyslu nestalo plýtvání a vyhazování zkaženého jídla?

Co je potřeba vědět před mražením

Důležité je, v čem potraviny mrazíte. Obal totiž dokáže uchovat chuť i aroma. Naopak nevhodným obalem můžete zkrátit i životnost potraviny. Při špatném zabalení se může jídlo také spálit mrazem. Pokud budete používat plastové krabičky, nejprve se ujistěte, že právě ty vaše jsou vhodné do mrazáku. Zvolit můžete také plastové sáčky. V žádném případě nepoužívejte skleněné obaly – mohou prasknout.

Ve veškerých obalech by mělo zůstat co nejméně vzduchu. Abyste ušetřili elektrickou energii, udržujte mrazák plný. Zaplnit ho můžete nejen jídlem, ale také plastovými boxy či lahvemi s vodou. Naplněný mrazák totiž pracuje mnohem lépe.

Ať už zabalíte cokoliv jakkoliv, neměly by chybět popisky – o jakou potravinu se jedná a datum, kdy jste ji do mrazáku dali. Můžete také přidat gramáž a nebo si orientaci v mrazáku usnadnit dalšími způsoby značení. Nabízí se zvolit zelené obaly pro rostlinnou potravu a červené pro maso nebo zvolit systém značení podle toho, zda je potravina syrová či uvařená.

Vést si můžete i jakýsi seznam toho, co vlastně v mrazáku máte a od kdy. Nahoře v seznamu budou nejstarší potraviny, které bude také potřeba spotřebovat nejdříve.

Jak zamrazit jednotlivé potraviny

Ačkoliv se to zdá prosté a známe to všichni, ne vždy se vyplatí strčit do mrazáku vše a jakkoliv. Pokud chcete uchovat již hotové jídlo, je třeba jej nejdříve nechat vychladnout alespoň na pokojovou teplotu.

Ovoce

Většinu ovoce můžete bez obav zamrazit. Navíc vydrží až do další sklizně a i když postupně v mrazu ztrácí vitamin C, stále si jej dokáže uchovat více než obsahuje čerstvé, avšak nedozrálé ovoce z dovozu.

Nejvíce se ke zmrazení hodí bobulové ovoce jako je rybíz, borůvky, maliny a podobně. Zamrazit si můžete také jahody. Ty je ideální nejdříve rozložit po jedné na tác a jakmile zmrznou, teprve je přesunout do nádoby, ve které je uskladníte. Tím docílíte, že se z nich po rozmrazení nestane jedna velká hrouda.

Ovoce obsahující pecku jako jsou meruňky, broskve nebo třešně je vhodné před zmrazením odpeckovat. Nedoporučuje se mrazení citrusů, a to kvůli velkému obsahu vody.

plastic bags with frozen green peas different vegetables refrigerator
Zelenina v mrazáku

Zelenina

Obdobně je to i s vodnatou zeleninou. Saláty, okurky, cukety, rajčata, kedlubny a podobné vůbec nemrazte a raději spotřebujte ještě čerstvé. Kořenovou zeleninu si předem oloupejte a nakrájejte na kostky. Ideální je ji také krátce blanšírovat, to pro uchování chuti a křupavosti.

Stejným způsobem jako jahody doporučujeme zamrazit také špenát nebo medvědí česnek. Listy se neslepí a můžete je používat postupně po částech.

Bylinky a vývar

Zamrazení bylinek je jedním ze způsobů, jak si je uchovat dostupné po celý rok. Je ale pravdou, že většina z nich se po rozmrazení hodí spíše do teplých jídel než jako ozdoba na chleba.

Pokud už rovnou plánujete jejich použití do omáček či polévek, nasekejte je na drobno a s malým množstvím vody nebo olivového oleje dejte do tvořítek na led. Zmrzlé kostky pak můžete uchovat třeba v uzavíratelných sáčcích. Stejným způsobem můžete uchovat také silný vývar. Při vaření pak stačí použít jednu či dvě kostky a máte vystaráno.

Houby

Ano, zamrazit můžete také houby. Ty předem očistěte a nakrájejte na malé kousky. Abyste zachovali jejich chuť, spařte je horkou vodou nebo krátce osmahněte na másle. Takto upravené houby vydrží na mrazáku až 6 měsíců.

Maso, ryby a mořské plody

Tyto potraviny je obzvlášť důležité skladovat správným způsobem. Nikdy nedávejte do mrazáku maso, které jste už předtím měli několik dní v lednici ani maso, které už bylo jednou rozmrazeno. Ideální je vše zamrazit hned v den nákupu.

Maso si také předem naporcujte a pečlivě zabalte do potravinářské fólie. Zbytky na polévku zamrazte zvlášť. Platí, že čím tučnější maso, tím kratší dobu vydrží. Běžné maso spotřebujte do 6-8 měsíců, pokud je mleté, tak je lhůta pro spotřebu ještě kratší. Ryby uchovávejte vykuchané a spotřebujte do čtvrt roku.

V mrazáku tyto potraviny uložte do zadní části, aby nebyly vystaveny prudkým změnám teplot při každém otevření dvířek.

Mléčné výrobky

Opět platí, že ty vodnatější jako jsou mléko, smetana, jogurt, žervé nebo cottage sýr nebudou po rozmrazení dobré. Tvrdé sýry však bez obav mrazit můžete, nejlépe nakrájené na plátky a nebo rovnou nastrouhané. Použitelné budou i 4 měsíce po zamrazení. Až tři měsíce vydrží máslo či margarín.

Pečivo

Pečivo můžete bez obav zamrazit, ať už se jedná o chléb, rohlíky, housky nebo třeba koláče. Dejte jen pozor na ty s tvarohovou náplní a věnujte pozornost důkladnému zabalení do potravinářské folie. Zamrazit můžete také přebytky vánočního cukroví.

Pečivo můžete po vytažení z mrazáku rozpéct v troubě a nepoznáte rozdíl oproti čerstvě upečenému. Skladovat byste jej ale neměli déle jak 2 měsíce.

Lze mrazit také těsta, a to nejen kupované listové, ale třeba i linecké, které vydrží až půl roku a rozmrzne do hodiny.

Hotové jídlo

Uchovat můžete také zbytky oběda a použít je, jakmile nebudete mít čas či chuť vařit. Ideální je zvolit takovou velikost krabiček, které odpovídají požadovanému počtu porcí. Co jednou rozmrazíte, už zpět nevracejte.

Opatrní buďte při mrazení omáček s obsahem vajec, které se při mrazení mohou rozdělit a objevit se v nich hrudky. Není dobré také mrazit cokoliv s obsahem vařených brambor, které rozměknou.

Co do mrazáku nepatří

Do mrazáku nepatří potraviny s vysokým obsahem tuku jako jsou ořechy a nebo kávová zrna. Vyvarujte se také potravinám s vysokým obsahem vody a soli. Kromě už zmíněného ovoce a zeleniny to jsou třeba uzeniny. Mrazit byste neměli ani přílohy jako je již uvařená rýže nebo brambory. Ty si raději připravte vždy čerstvě.

Nikdy také nedávejte do mrazáku potraviny, které jsou na hraně spotřeby a nebo dokonce již prošlé. Vhodné není mrazit ani přezrálé ovoce. Do mrazáku nepatří ani vajíčka – syrová kvůli obsahu vody mohou prasknout, vařená budou gumová.

Jak potraviny správně rozmrazit

Mražené ovoce, zeleninu nebo bylinky můžete použít prakticky ihned. Kostku bylinek nebo vývaru je možné hodit do polévky dokonce přímo z mrazáku. Ostatní potraviny však potřebují více času. Nejlepší je vyhradit jim dostatek prostoru a nechat je šetrně roztát v lednici. Pokud vás tlačí čas, proces urychlíte lázní ve studené vodě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.